vaccin contra despotismului

Actualizată în: 17 Febr. 2019


cel mai bun vaccin contra despotismului, pe care l-am primit eu, a fost participarea la ”Cântarea României”. a debutat cu 2 activiști care au intrat în sala de clasă. căutau frunți late cu un viitor luminos pe față. nu au pierdut prea mult timp cu analiza ”să-l trimiteți pe ăsta pe malul Someșului în costum de Șoim al Patriei!” și au ieșit, asta a fost tot. mama a trebuit să mă înfunde într-un costum din care ieșisem, să-mi pună cheia de la casă în buzunar și nu la gât, iar apoi m-a lăsat la locul regiei artistice în drumul ei spre servici. acolo am recunoscut câțiva Șoimi și Pionieri din cartier, care așteptau indicații alături de alți proletari de seamă ai orașului. era și un vecin de la bloc, care nu mă prea avea la inimă. ne-au dispus după înălțime și gradele sociale obținute. pe fundal aveam mica hidrocentrală din Grigorescu edificată recent, o mare realizare a oamenilor muncii. au dat drumul la megafonul montat pe un TV și eram stimulați să cântăm omagiul de câțiva inși situați pe un eșafodaj. ”Tovarășe, noi nu cunoaștem cântarea asta!” se aude vocea puternică a proletarului de la mine din parc. ”așa, și? închide și deschide gura! de restul ne ocupăm noi!” zis și făcut, lumea s-a liniștit și s-a metamorfozat într-un mare banc de pești, care inspirau și expirau pe gură.


se pare că nu a fost suficient pentru mine, după un an m-au racolat din nou la eveniment, iar la scurtă distanță mi-am luat niște șuturi în fund de la Securistu’ din fața postului de televiziune locală pentru că am comentat.


bun așa... a funcționat în cazul meu. acum sunt imun la poveștile ăstora: linia dreaptă este curbă, 1 + 1 = ba cu 3, ba cu 4, uite iepurele, nu e iepurele, gratuități pentru toți, socialism pe bandă rulantă fără nici o fundamentare în economia de piață, condiția noastră de ”neam ales” și alte baliverne.


probabil că nu toți vedeți lucrurile la fel, așa că vă împrospătez un pic memoria cu un filmuleț de propagandă... ”era așa de frumos atunci! uite ce respectat era Dictatorul nostru în lume!”