rețeta


Nu este o poveste cu o poză drăgălașă de te miri pe unde. Este despre frig, toamnă, umezeală, revoltă și un bătrân pe care l-am întâlnit la o farmacie din cartier. Eu cumpăram o pungă de medicamente să-mi tratez bronșita, el una să-și aline bătrânețea. Aplecat un pic de spate și cu mâinile tremurânde de cei 80 și ceva de anișori, încerca să înțeleagă toată telenovela rețetelor compensatorii. Pe scurt ar fi așa:


- Doctorul de familie îl trimite la cardiolog pentru un consult periodic - Cardiologul îi prescrie mai multe medicamente - Întors la doctorul de familie primește o rețetă compensată, dar un medicament se pierde din greșeală la momentul transcrierii - Farmacista îi explică situația, dacă îi reține rețeta, doctorul de familie nu poate să-i emită o altă rețetă compensată în luna curentă și o lună va rămâne fără medicamentul principal recomandat de cardiolog. Are 2 opțiuni: merge din nou la doctorul de familie să-i corecteze rețeta sau bagă mâna în buzunar și plătește medicamentul din pensia lui, care nu pare a fi prea mare.


Pe drum spre casă nu pot să nu mă gândesc la toată birocrația asta rece gândită de niște cretini îngropați după teancuri de hârtii, șpăgari fără inimă, promotorii unui sistem informatic jalnic, construit cu zeci de milioane de euro, care își bat joc de oamenii în vârstă / bolnavi și îi pun pe drumuri în speranța că nu vor trebui să deconteze mai mult de câteva rețete... asta reflectă lipsa noastră de reacție, de responsabilizare a politrucilor care au timp să-și asigure amnistii fiscale, dar uită de cetățenii care le plătesc. Oricât de revoltat sunt, trebuie să recunosc că vina ne aparține nouă, a muților, a celor inerți, a tăcuților onești. Încet, încet ne-am sau ne-au dezumanizat, am ajuns fără suflet, chipuri cu ochii în pământ și cu ”Doamne Ajută!” pe buze. Asta am ajuns!


sursă poză: #parcoursstreetartbrussels @fstn_art #pierrecoubeau