Emile!!!

Actualizată în: 9 Ian. 2019


”copile, adu-mi ochelarii din bucătărie!” ”acum Bunule!”

deja mă strecuram pe lângă Buna’ și comoda din bucătărie. upss… i-am găsit. erau pe glaful cojit al ferestrei. nu am înțeles niciodată de ce îi lăsa acolo. cu siguranță nu-și bea cafeaua acolo și nici nu se aventura el prea mult prin bucătărie. dar acolo erau… un motiv pentru a vorbi mai des cu Buna’ și de a o sâcâi de-a lungul zilei. în sufragerie, lângă măsuța dintre fotolii, bunicul se holba la zece centimetri de ecranul radioului. cutia aia veche de lemn era singurul obiect de mobilier din toată casa șters de praf de bunicul meu. nu cu cârpa de praf, ci cu mâneca capotului. venea ora știrilor și era agitat. pentru Buna’ începea ziua cu micul meu dejun, dar pentru Bunu’ ai fi zis că totul începe cu știrile de seara de la radio. asculta și îngâna în sinea lui ceva cum auzea vocea jurnaliștilor. nu vorbea, nu înjura, doar murmura ceva din când în când.

”brrr… vrrr…zbrrr…” glăsuia cutia de lemn. ”iar ai umblat la el!” răcni Bunu’. ”nu, nu Bunule!” deși era clar vizibilă pata de marmeladă.

Bobu’ – cutia de lemn vorbitoare a bunicului – bârâia în continuare. adesea îmi luam felia cu dulceață dimineața și confundam butoanele lui cu o claviatură de pian. talentul meu încerca să o ia înaintea viitoarelor lecții de pian.

***

”ohhh Emile! ce-mi faci?” îmi spuse ea cu jumătate de gură, în vreme ce eu mă înfruptam cu gâtul ei și trăgeam de haine.

***

Bunu’ își așezase meticulos ochelarii și începuse să învârtă la butonul frecvenței. bombănea în continuare și se uita din când în când acuzator la mine.

”Bunule! este în capăt! mai învârte un pic.” ”de unde știi tu? ai umblat pe aici?”

după câteva secunde vocea radioului se limpezi și urmă un moment de liniște. Bunu’ zâmbi mulțumit. Buna’ zicea că singura femeie din viața lui e cutia de lemn, dar că nu este una iubitoare, ci una care îl macină seara de seara. zicea ea ceva... în toată casa lor nu era un obiect mai îngrijit ca Bobu’. culoarea lui maronie lucioasă era pusă în evidență de talia ce separa materialul textil de ecranul radioului; frumoasă arătare.

”liniște!” zice Bunu’. ”… aici, Radio Europa Liberă!” îi răspunde cutia.

***


cu gândul la el, i-am eliberat sânii din gulagul sutienului. în vreme ce mă adăpa stângul, cu mâna dreapta căutam frecvența libertății.

”Emileeeee! ești nebun!!!”