de la Baziaș la Vama Veche


Câteva gânduri după o săptămână pe drumuri prin sudul României de-a lungul Dunării de la Baziaș până la Călărași, iar apoi prin sudul Dobrogei până în Vama Veche:


- corcodușele - au fost constanta săptămânii, coapte în Ardeal și Banat, zemoase în Oltenia, Muntenia și Dobrogea. Unele se prăpădeau la sol, altele luau drumul cazanului, după cum îmi mărturiseau doi pensionari la Sud-Est de Craiova. Niciodată nu le-am privit cu ochii ăștia, dar uite un liant, un subiect de dialog între regiunile și paharele țării - că unii zic că nu-i de calitate băutura... povești, peste tot sunt puse la fermentat.


- berzele - le găsești prin toate satele, câteva cuiburi în fiecare localitate, evident cu ajutorul oamenilor sau companiilor de electricitate care au instalat acele suporturi pentru cuiburi pe stâlpii de curent.


- drumurile - asfaltul este relativ ok pe drumurile județene pe unde am circulat, sunt și excepții... peste tot am găsit acele panouri cu PNDR, cred că programul este important și binevenit, dar se vede unde au șifonat fondurile și înțeleg de ce nu lucrează cu fonduri europene nerambursabile care sunt atent puricate de oficialii UE (vedeți documentarul recorder.ro). E trist că politrucii noștri profită de necazul și izolarea comunităților.


- depopularea localităților - evidentă peste tot, dar parcă nicăieri ca in Oltenia. Fără să-mi dau seama îi mărturiseam unei doamne din zonă gândurile mele și o întrebam unde sunt ăștia în putere de vârsta noastră, că nu am văzut decât pensionari și nepoți. "Nu sunteți de pe aici?" m-a întrebat ea. Avea lacrimi în ochi...


- turism - Clisura Dunării (de la Baziaș la Drobeta) are un potențial imens de dezvoltare, dar sunt necesare investiții majore atât în infrastructură, cât și în trasee prin munți. Momentan nu ai ce face mai mult de 2-3 zile pe malul Dunării - vizitezi Cazanele, statuia lui Decebal, un pește, doi, un restaurant și cam atât. Drept dovadă vasele de croazieră de pe Dunăre nu acostează pe țărmul românesc, îl preferă pe cel sârbesc, care nici măcar nu e parte din UE. În zona Cazanelor e plin de pensiuni, dar am remarcat o tendință de manelizare a zonei, ceea ce ar fi un mare păcat - le recomand edililor să facă niște vizite prin Austria și să copieze modelul lor de dezvoltare, să nu încerce ei ideile noastre originale... vedeți litoralul românesc. O surpriză plăcută a fost Dobrogea cu peisajele ei, m-am îndrăgostit de Adamclisi. Vă recomand locația, nu este foarte turistică și e de preferat în zilele frumoase când turiștii de pe litoral sunt ocupați cu soarele, marea și nisipul. Mâncați din brișcă, dar vă spălați ochii.


- patrimoniul - avem, ne-au lăsat și nouă romanii, nu ca în Italia, dar avem. Problema e că nu este foarte bine pus în valoare. Am vizitat Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Tabula Traiana, Cetatea Severinului, Podul lui Traian construit de Apolodor din Damasc, Castrul Drobeta, Tropaeum Traiani. Cred că vina e în mare măsură a instituțiilor statului care nu reușesc să coordoneze eforturile locale, momentan vezi doar soluții locale la probleme sistemice.


- Vama Veche - "nu mai e ce a fost odată!" e replica standard de care te lovești după primul pahar. Total de acord cu asta, dar nici noi nu mai suntem cei de anul trecut, totul se schimbă și noi o dată cu planeta asta ce tot încearcă să se scuture de noi. În rest baruri vechi și noi pe plajă, oameni veseli care trăiesc emoția plajei și spiritul Vamei oricare ar fi acela.... și bonuri fiscale peste tot, ANAF-ul veghează!