chitara


- Sunteți liber? întreabă tânărul pe șoferul taxiului după ce deschise puțin ușa din spate a Loganului ruginit la aripa din spate.

- Da! E liber! Hai înăuntru! răspunde taximetristul, în timp ce abandona chitara din brațele sale. Hai că e liber! O acordam un pic, dar nu arde, am timp și mai târziu.


Tânărul deschide ușa larg și își întinde brațele, închide umbrela și o scutură de apă, după care ia loc pe bancheta din spate a mașinii. Vine dinspre zona comercială, a traversat șoseaua pe trecerea de pietoni din fața stației taxi, unde s-a oprit în dreptul primei mașini staționate. Nu își ascunde mirarea când vede că în fața lui șoferul de taxi cânta la o chitară bas, iar acum o fixa în podea și o lega cu un șnur alb ce iese din bord în dreptul casetofonului.


- Unde mergeți domnișor?

- La mall, vă rog la mall-ul din Florești.

- Bine, acolo mergem. Pe unde?

- Peste deal, vă rog. Pe strada Rosetti, iar apoi pe malul Someșului.

- Foarte bine, mai evităm din trafic. Plouă de dimineață și e groaznic astăzi, mai bine nu ieșeam...


După nici 2 minute de la demaraj așteptau în prima intersecție. Sunt întrerupți de un apel telefonic la care taximetristul răspunde grăbit.


- Iooi ce bine că m-ai sunat! spune taximetristul.

- No, păi am văzut că mi-ai dat mesaj, răspunde vocea pe difuzor. Ce arde?

- Mă, ne-am găsit basist!

- Păi unde l-ai găsit?

- Cum unde? Aici în taxi! L-am dus la gară, acum o plecat de lângă mine, de 5 minute.

- No, nu mai spune?

- Da mă, dacă îți spun! Un băiat din Gherla, m-o întrebat de chitară când o văzut-o aci în mașină. L-am pus să cânte și știe.

Mi-o cântat din rockerii ăștia clasici ceva... știe băiatu. Se bagă, mâine vine la repetiții! E tânăr, are vreo 50 de ani.


Se aud râsete puternice de la capătul celălalt al conversației.


- No vezi mă! Ți-am zis eu că facem trupa completă până în primăvară. Intrăm compleți în sezon. Abia aștept să-l cunosc. Da mâine vine sigur?

- Păi cum? Dacă ți-am zis! Și el s-o bucurat când l-am invitat, a zis că vine sigur. Și e bun, se știe!

- No bun! Să-l vedem mâine la treabă! Te las că-s cu treabă. Ne vedem mâine. Abia aștept!


Vocea dispare, iar mașina avansează în continuare încet prin ploaie. Așteaptă la altă coadă, la altă intersecție. Ploaia măruntă de primăvară rece, cam asta ar fi descrierea fenomenului meteorologic. Dpdv de vedere rutier poate s-ar potrivi termenul de trafic îngreunat de ploaie măruntă, claxoane, frâne după frâne și retarzii din trafic... Tânărul își consultă pe telefonul mobil oracolul, știrile și prieteniile de pe online. Din când în când își mai plimbă privirea pe geamul aburit pentru a verifica progresul. Merge greu, dar merge și mult nu mai este.


- Mă scuzați că vă întreb, spuse el după ce își băgase telefonul în buzunar pardesiului. De când cântați?

- Nu-i bai! De la 15 ani, când mi-o pus chitara în brațe. Și de atunci o trecut timp, am tot învățat și îmi place și acum. Dumneavoastră cântați?

- Ahh... nu! Din păcate nu, nu am încercat niciodată. Dar ce anume cântați? V-am auzit vorbind de trupă...

- Apăi la nunți, la chefuri, acolo merem noi, acolo e fain și ne place. Avem repertoriu mare, pe toți chitariștii rock i-am cântat. De ăștia clasici zic, cu trupe rock, nu cred că le știți voi. Mai avem din ăstea ungurești de chef care merg tare bine. Și populară românească mai băgăm, dar acolo e mai dificil că te dau ăștia în judecată imediat pe drepturi de autor... așa că stăm pe ălea vechi, cu morții nu are treabă nimeni.

- Nu cred că vă verifică așa peste tot...

- Păi no, nu știu, dar sunt care au avut probleme și mai bine îi lași încolo de proști, te mai poartă și prin tribunal... noi cântăm, facem oamenii fericiți, nu vrem să ne necăjim cu avocați și belele. Eu nu-i înțeleg nici pe ăștia, dacă le cântăm noi melodiile, le cântă și oamenii cu noi, și ei și piesele lor sunt tot mai cunoscute... dar ei nu, vor bani imediat pe ele... de unde bani? Eu fac și taximetrie de 15 ani să mă ajung cu banii.

- Vă înțeleg, spuse tânărul meditativ.


Taximetristul își dă basca jos pentru a-și aranja șuvițele grizonate și cârlionțate după ureche, iar apoi și-o înfundă iarăși pe cap. Apasă accelerația pentru a mai avansa câțiva metri. Nu mai este mult, aproape au ajuns. Uite, au găsit și un loc liber în stația taxi din fața mall-ului.


- Fiți amabil? Ce vârstă aveți? întreabă tânărul când îi dă banii șoferului.

- 64! - Mulți înainte! Și spor cu trupa, mâine se apare că aveți o zi importantă cu trupa.

- Da! Mulțumim! Sper să ne vedem cândva la o nuntă, vă va plăcea. O zi frumoasă!


Plouă în continuare. Tânărul apare din spatele umbrelei mari, care-l protejează de ploaie. Face câțiva pași și intră în mall, unde o fată îl sărută și trage de mână. Poate vor merge la o nuntă împreună.