Baziaș

Actualizată în: 23 Iul. 2019


- Sunt 3 tipuri de pensionari, zice domnul sexagenar. Primul tip ar fi ăștia care plâng că i-au dat afară și nu au ce face cu timpul lor... de înțeles oarecum, sunt și au fost oameni activi toată viața lor. De unde spuneați că sunteți? - Din Cluj. - Așa... tata era din Dej. Am multe neamuri pe acolo pe care nu le văd evident... - Spuneați de cele trei tipuri de pensionari. Care erau celelalte tipuri? - Așa... al doilea tip e cel care abia așteaptă să se pensioneze ca să poată pună mâinile pe piept și să se uite la televizor.


Râde în mustață și își oferă soacra octogenară pe post de exemplu. Bătrâna nu aude foarte bine. Discuția alunecă pe panta politicii cu televizorul.


- Mă scuzați că insist, dar care era a treia categorie? - Păi da, sunt ăștia așa ca mine. Sunt cei care au fost activi toată viața, iar acum se bucură de ea. Eu mi-am vândut tractorul în prima zi de pensie! Dacă vrei o schimbare, o faci! Punct! A venit și vremea altora.


Mă văd nevoit să-l cred. Are o mulțime de povești despre apusul pe Dunăre la Baziaș.


- Tot aici, insistă el, regele Carol a trecut Dunărea pentru prima dată în haine civile și a jucat la Casino. Doar pe urmă, la o haltă, două mai încolo l-au îmbrăcat ăștia într-o uniformă de general, îmi spune el cu emfază. Acolo unde ai parcat tu era calea ferată, iar ruina asta din spatele nostru este fostul turn de apă al gării Baziaș.


E târziu, el bate în retragere, eu l-aș mai asculta vreme de o bere, dar au închis ABC-ul și el are zi de pescuit a doua zi. De înțeles, omul și-a croit deja ziua de mâine. Eu mă învârt în jurul mașinii și a copacului în umbra căruia am parcat și încerc să-mi imaginez cum arăta gara. La cât sunt de obosit, parcă aud și trenurile... e doar Dunărea și doi câini ce latră la lună.